MERKEZİ BÜTÇEDEN OKULLARA ÖDENEK GÖNDERİLMESİNE İLİŞKİN OKUL YÖNETİCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.12167558Anahtar Kelimeler:
Eğitim ekonomisi- Merkezi bütçe- Okul bütçesi- HarcamaÖz
Araştırma nitel ve olgu bilim deseninde yapılmıştır. Veriler, seçkisiz örneklem seçimiyle 25 okul yöneticisiyle görüşülerek toplanmış ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda MEB bütçesinden okullara doğrudan ödenek gönderilmesi ve harcama yetkisinin okul yöneticilerine verilmesiyle ilgili okul yöneticilerinin tamamı olumlu yaklaşım sergilemektedir. Bu konuda olumsuz görüş bildiren yoktur. Merkezi bütçeden gönderilen ödeneklerin gönderilme kalemlerini, okul yöneticileri büyük ölçüde doğru ve uygun bulmaktadır. Ancak bunun daha esnek olabileceği, kalemlerin arttırılabileceği yönünde görüş bildirenler de vardır. Ödeneklerin okulların gereksinimleri göz önüne alınarak gönderilip-gönderilmediğine ilişkin okul yöneticilileri bunun büyük ölçüde dikkate alınmadığını düşündükleri görülmüştür. Bu konuda okul yöneticilerinin temizlik malzemesi için gönderilen ödeneğin yeterli olduğunu, ancak kırtasiye malzemesi için gönderilen ödeneğin yeterli olmadığını, yeterli miktar ve kalem olmamakla birlikte gereksinimlerin karşılanmasını az da olsa katkı sağladığı, özelleştirilmiş kaynaklar sağlanması gerektiği, harcama kalemleri çoğaltılması gerektiği öne sürülmektedir. Okul yöneticilerinin ödeneklerin, okulların gereksinimleri için yeterli olup-olmadığı konusunda görüşleri büyük ölçüde yeterli olmadığı şeklindedir. Okula gönderilen bütçenin yönetilmesinde, okul yöneticilerinin yeterliğine ilişkin görüşlerinin büyük ölçüde zamanla yeterli hale geldikleri, yeterli oldukları şeklindedir. MEB bütçesinden doğrudan doğruya okula bütçe gönderilmesi okul yöneticilerinin iş yükününü arttırdığına ilişkin görüşler oldukça yoğundur. Ancak okul yöneticilerinin, iş yükünün artmasını, ödenek gelmesinden memnun oldukları için çok fazla şikayetçi olmadıkları görülmüştür. Ödeneklerin, ilçe milli eğitim müdürlüğü yerine okul yönetimlerine gönderilmesini, bir yönetici dışında tüm yöneticiler olumlu karşılamaktadır.
İndirmeler
Referanslar
Arabacı, İ. B. (2011). Türkiye’de ve OECD Ülkelerinde Eğitim Harcamaları. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (35), 100-112.
Ayrangöl, Z. ve Tekdere, M. (2014). Türkiye ve OECD Ülkelerinde Yapılan Eğitim Harcamalarının Karşılaştırmalı Analizi. LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 5(2), 1-30.
Çalcalı, Ö. (2009). Türkiye’de 1990 Sonrası Kamu Harcamaları İçerisinde Eğitim Harcamalarının Yeri ve Önemi (1990-2007), Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Çalışkan, Ş. (2010). Türkiye’de Beşeri Sermaye ve İnsani Gelişmişlik. Is, Guc: The Journal of Industrial Relations & Human Resources, 12(1), 7-28.
Eser, L.Y. , Genç, M. C. ve Güneş, T. (2021). Eğitim Harcamalarının Yoksulluk Üzerindeki Etkisi: Avrupa Birliği Ülkeleri İçin Panel Veri Analizi. Vergi Sorunları Dergisi, 44 (392), 30-42.
Hüseynov, Y. (2018). Sosyal Refah Devleti Yaklaşımı Açısından Türkiye’de 1980 Sonrası Eğitim Harcamalarının Gelişimi: Türkiye-OECD Ülkeleri Üzerine Bir Karşılaştırma, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Kurban, S. (2020). Kamu Politikası ve Bütçe İlişkisi Bağlamında Eğitim Hizmetinin Niteliği, Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü., Samsun.
Milli Eğitim Bakanlığı (2021), Milli Eğitim İstatistikleri, (https://sgb.meb.gov.tr).
Özer, R. (2010). Türkiye’de 1990 Sonrasında Yapılan Harcamaların, Bütçe Politikaları Çerçevesinde İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Öztürk, S. ve Suluk, S. (2019). Türkiye’nin ve G7 Ülkelerinin Eğitim Politikalarının Karşılaştırılması: Kalkınma Sürecinde Eğitim Politikalarının Rolü. Ankara: Gece Akademi.
Saxton, Jim. (2000). Investment in Education: Private and Public Returns. Joint Economic Comittee United States Congress. (www.fsb.muohio.edu).
Sipahi, B. B. (2021). Türkiye’de Yoksulluk Üzerine Sağlık ve Eğitim Harcamalarının Etkisi. Social Science Development Journal, 6(25), 64-74.
Tuzcu, G. (2006). Eğitimde Vizyon 2023 ve Avrupa Birliği’ne Giriş Süreci. Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayını.
İndir
Yayınlanmış
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Uluslararası Öğrenen Toplum Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.